Orang Melayu Cocos / Melayu Australia

Posted on Updated on

OrangCocosDance
Nari Melayu Coco Australia

 

  Orang Melayu Cocos merupakan komuniti masyarakat yang membentuk kumpulan etnik terbesar yang menetap di Kepulauan Cocos (Keeling), yang kini menjadi sebahagian daripada wilayah milik Australia. Orang Melayu Cocos berasal dari keturunan peneroka Melayu dari bekas negeri tanah jajahan British seperti British Malaya (kini Malaysia), Singapura, Brunei dan Kepulauan Riau (dahulunya dibawah pemerintahan Hindia Timur Belanda). Pada asalnya Pulau Cocos (Keeling) tidak dihuni oleh manusia sehinggalah masyarakat Melayu membentuk komuniti utama disini.

    Golongan Melayu perintis yang di percayai pertama kali tiba dan menetap diKepulauan Cocos(Keeling) adalah dari kalangan harem dan hamba abdi. Mereka dibawa masuk oleh Alexander Hare, petualang Inggeris pada tahun 1826.  Pada tahun 1827 John Clunies-Ross menukar kehidupan para penduduk Melayu ketika beliau tinggal di Kepulauan Cocos bersama dengan keluarganya.

  Terdapat orang Melayu yang sejumlah besarnya berasal dari Tanah Melayu bekerja dengan Clunies-Ross untuk membantunya menanam pokok kelapa dan menuai hasil kelapa.  Pada bulan September 1978, keluarga Clunies-Ross telah menjual Kepulauan Cocos (Keeling) kepada kerajaan Australia. Sejak itu, Ketua Negara ialah Ratu Elizabeth II, diwakili oleh Penyelia Gabenor Jeneral pada masa ini B. Cunningham. Ketua Dewan Kepulauan Haji Wahin Bynie.

Agama

Kebanyakan orang Melayu Cocos mengikutiajaran Islam berfahaman Sunah Waljamaah.

Pakaian

   Orang Melayu Cocos mempunyai kod pakaian mereka sendiri. Baju kurung untuk wanita dan Baju Melayu untuk lelaki. ‘Baju Kurung’ terdiri daripada tunik longgar (dalam yang merujuk pada kerah baju panjang dengan kerah pendek yang ditempelkan bersama-sama dengan bros) dan dikenakan di atas skirt atau sarung. ‘Baju Melayu’ adalah baju longgar (baik dengan kerah dengan tiga atau lebih kancing atau kerah dengan garis leher).

Bahasa

   Orang Melayu Cocos mempunyai loghat mereka tersendiri, Bahasa Melayu Cocos atau Basa Pulu Kokos. Ia dianggap kasar dan tidak canggih kerana kegunaan slanga dalamnya dan tetap berubah pada maksud perkataan. Bahasa ini merupakan campuran Bahasa Indonesia dan Bahasa Melayu dengan sebutan tempatan dan bahasa Inggeris bercampur-aduk. Bahasa Inggeris pula merupakan bahasa pentadbiran dan de facto.

Frasa/ Daftar kata:

-Selamat pagi

-Selamat tengah hari

Selamat sore – Selamat petang

-Selamat malam

Apa Kabar? – Apa khabar?

Baik

Jumpa lagi

Korsi- Kerusi

Dostor- Doktor

Ais boks – Peti sejuk

Bok – Kotak

Epel- Epal

Jukong- Jong

Gua/Loh- Saya/awak (ini adalah slanga Indonesia berasal dari loghat Cina Hokkien, tetapi dianggapkan biasa dalambahasa Melayu Cocos)

Cimni- Cerobong

Kot

Hiju- Hijau

Kalo- kalau

Emak/Mak

Pak/Ayah

Paman/Man- Pak cik (digunakan untuk mengalamatkan tanpa anak)

Nek/Nenek – Nenek (digunakan untuk mengalamatkan datuk atau nenek)

Wak – istilah hormat untuk mengalamatkan wanita dengan kanak-kanak belasan tahun.

Allah Mak Gua!- Alamak!

hehehe, macam bahasa melayu Natuna.

Advertisements